Offroadteam.gr & DrJekyl: Από τα βάθη της καρδιάς μου

Σε παλιό forum με τίτλο offroadteam.gr (μάλλον έχει γίνει ιστοσελίδα ή έχει απλώς χρησιμοποιηθεί το ίδιο όνομα σε αυτήν) το 2010 ή το 2011, κάποιο μέλος με το ψευδώνυμο DrJekyl άνοιξε ένα θέμα με τίτλο “Από τα βάθη της καρδιάς μου”, το οποίο καταπιανόταν με όλους τους φίλους της χωμάτινης μοτοσυκλέτας με ηλικία -κυρίως άνω των 40 ετών- οι οποίοι καταπιάνονται με το σπορ περιοδικά. Πρόκειται για τον καρδιολόγο Θωμά Ματσίκα, φίλο της χωμάτινης οδήγησης.

Το θέμα λίγο αργότερα είχε μεταφερθεί και στο moto.gr και καλώς έγινε. Μεταφέρω κι εγώ με τη σειρά μου όλο το κείμενο του γιατρού και είναι μια καλή ευκαιρία να το συζητήσουμε και όλοι μαζί, αν θέλετε.

Από το κείμενο του DrJekyl:

Έγραψα με τίτλο “Από τα βάθη της καρδιάς μου…” ένα κατατοπιστικό αρθράκι που εύχομαι να μην το βαρεθείτε και εξηγώ τα πάντα.

Στην διάθεση σας αν θέλετε επεξηγήσεις προσπάθησα να το γράψω όσο μπορούσα πιο κατανοητό.

Μια συμβουλή μόνο ποτέ μα ποτέ μην βλέπετε τις ιατρικές εξετάσεις σαν αγγαρεία και σαν αναγκαίο κακό.

Για την δική σας ασφάλεια πρόκειται και πιστέψτε με δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τους αθλητές του Σαββατοκύριακου.

Θωμάς Ματσίκας,
Βασιλίσσης Σοφίας 8
τηλ: 210 7210000

Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου…

Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι φαίνεται πως χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από «αιφνίδιο θάνατο», η καρδιακή ανακοπή όπως ακούγεται από τα ΜΜΕ. Για πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;
Η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ έχει σώσει ζωές και έχει μειώσει σημαντικά τους θανάτους με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μήπως είναι καιρός να ασχοληθούμε και λίγο με την καρδιά μας που σκοτώνει στον δυτικό κόσμο όσο όλοι οι καρκίνοι και τα τροχαία ατυχήματα μαζί; Μήπως η λανθασμένη αντίληψη πως μόνο οι ηλικιωμένοι πάνε στον καρδιολόγο, μας έχει οδηγήσει εδώ;

Τι είναι ο καρδιολογικός έλεγχος;

Ο βασικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το triplex καρδιάς και αορτής και το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Για την ολοκλήρωση του ελέγχου ανάλογα με τις ενδείξεις αλλά και τους παράγοντες κινδύνου(κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης ,παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης-τριγλυκεριδίων ,άγχος, οικογενειακό ιστορικό για καρδιαγγειακά νοσήματα) σημαντικότατη εξέταση είναι και η δοκιμασία κοπώσεως ειδικά για ενήλικες άνδρες >35 ετών (ειδικότερα για όσους ασχολούνται με δυναμικά αθλήματα τα 30 έτη είναι καλή ηλικία εκκίνησης).

_Triplex καρδιάς και αορτής _

_ Με το triplex καρδιάς και αορτής εξετάζουμε την ανατομία της καρδιάς αφού είναι γνωστό πως η καρδιά αποτελείται από μυ (πιο εκλεπτυσμένο από τον σκελετικό μυ)αλλά λειτουργικά πρόκειται για μία αντλία που ρουφάει (κατά την διαστολή της) και εκτοξεύει αίμα (στην συστολή) σε μεγάλα αγγεία, έτσι ώστε να τροφοδοτεί με αίμα όλο μας το σώμα . Με την βοήθεια της τεχνολογίας, και με συγκεκριμένες τεχνικές στον υπέρηχο ο καρδιολόγος εξετάζει:_

• τις τέσσερις αντλίες της, (δύο κόλποι και δύο κοιλίες) ως προς το μέγεθός τους, την ανατομία τους και την λειτουργική τους ικανότητα.
• τις τέσσερις βαλβίδες της (τριγλώχινα, μιτροειδή, πνευμονική, αορτική) ως προς τη μορφολογία τους, αν ανεπαρκούν ,αν υπάρχουν στένωσεις ή δυσλειτουργία σε αυτές, η σε τμήματα αυτών.
• τα τοιχώματα από τα οποία αποτελείται η καρδιά (επικάρδιο ,μυοκάρδιο περικάρδιο) τα διαφράγματα που διαχωρίζουν τις αντλίες μεταξύ τους(μεσοκοιλιακό και μεσοκολπικό διαφραγμα) για τον αποκλεισμό επικίνδυνων συγγενών νοσημάτων της καρδιάς όπως η “τρύπα” στην καρδιά (πρόκειται περί παθολογικής επικοινωνίας μεταξύ κοιλοτήτων που δεν θα έπρεπε να επικοινωνούν),
• αν υπάρχουν φυσήματα, είτε φυσιολογικά είτε επικίνδυνα για τη ζωή η υγρό γύρω απο την καρδιά (περικαρδιακή συλλογή).
• τις ταχύτητες αλλά και τις πιέσεις εσωτερικά τις καρδιάς (αιμοδυναμικές μετρήσεις)
• τη συνολική συσπαστικότητα του μυοκαρδίου, την δύναμη δηλαδή της καρδιάς (αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος έχει υποστεί στο παρελθόν κάποιο έμφραγμα και δεν το κατάλαβε, αυτό θα φανεί στο triplex με υποκινησία ή ακινησία του αντίστοιχου τμήματος του μυοκαρδίου, που θα είναι ακίνητο δηλαδή δεν θα συσπάται ή θα υπολειτουργεί).
• την αορτή (ανιούσα ,αορτικό τόξο και θωρακική αορτή) ως προς τη διάμετρο για τη διάγνωση παθολογικής διάτασής (ανευρύσματος) της και του διαχωρισμού (ξεφλούδισμα).
• Είναι σαν να λέμε: ανοίγουμε το μοτέρ μιάς μηχανής και ελέγχουμε αν είναι όλα στην θέση τους και λειτουργούν καλά χωρίς περίεργους θορύβους ή διαρροές.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα

_ Αυτό που κινεί την καρδιά μας και την κάνει να πάλλεται φυσιολογικά στους ενήλικες με 60-100 σφυγμούς/λεπτό (στην ηρεμία) είναι ένα ηλεκτρικό ερέθισμα και το οποίο μεταβιβάζεται σε όλο το μυοκάρδιο με ένα εξιδικευμένο δίκτυο ινών, (ειδικά καλώδια-η πλεξούδα μας αν θέλετε) «αγκαλιάζοντάς» το._
Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα λοιπόν βλέπουμε “τα ηλεκτρολογικά μας” από πού ξεκινάει το ρεύμα και προς τα πού κινείται αν προέρχεται από το σωστό σημείο, αν μεταβιβάζεται σωστά, αν διακόπτεται η πορεία του σε κάποιο σημείο, αν εμφανίζει αρρυθμίες, κτλ.
Η ηλεκτροφυσιολογία, όπως λέμε λοιπόν, της καρδιάς εξετάζεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπου διαγιγνώσκονται οι καρδιακές αρρυθμίες, οι ακριβείς σφύξεις/λεπτό, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, κτλ.

Προσοχή! Το ηλεκτροκαρδιογράφημα από μόνο του δεν έχει ουσιαστική διαγνωστική αξία, παρά μόνο σε συνδυασμό με το triplex καρδιάς και αορτής! Φυσιολογικό ΗΚΓ/φημα δεν αποκλείει παθολογική κατάσταση της καρδιάς (τα λεγόμενα μη διατοιχωματικά εμφράγματα-nonQ) και βέβαια μας δίνει ελάχιστα στοιχεία για την ανατομία της αλλά και την λειτουργικότητα της (τα ηλεκτρικά δηλαδή).

Δοκιμασία κοπώσεως

_ Η δοκιμασία κόπωσης είναι μια εξέταση πολύ σημαντική για την ολοκλήρωση του καρδιολογικού ελέγχου ενός ασθενή (αφού δηλαδή ελέγξαμε το μοτέρ της μηχανής με τους υπερήχους ήρθε η σειρά να την βάλουμε στην ανηφόρα για να διαπιστώσουμε καιτην καλή της λειτουργία ανεβάζοντας τις στροφές της) συνδυασμός σαν να λέμε ηλεκτροκαρδιογραφήματος και κίνησης. Ως προς το πρακτικό μέρος της, με ηλεκτρόδια που κολλώνται στο στήθος του ασθενούς βλέπουμε το ηλεκτροκαρδιογράφημα καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας, σαν «ταινία» και με το πιεσόμετρο που εφαρμόζεται στο χέρι του μετράται σε τακτά χρονικά διαστήματα η μεταβολή της πίεσης._

Κατά την εξέταση, χρησιμοποιείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο, με συγκεκριμένα στάδια, με προκαθορισμένη από το πρωτόκολλο ταχύτητα και κλίση για το κάθε στάδιο. Στη δοκιμασία ο ασθενής ξεκινά με πολύ αργό περπάτημα και το περισσότερο που θα φτάσει είναι γρήγορο περπάτημα, ίσως στο όριο του τρεξίματος. Αν είναι πολύ γυμνασμένος ίσως να χρειαστεί να τρέξει στο τέλος της. Σημαντικό να επισημανθεί ότι στη δοκιμασία κόπωσης δεν είναι το ζητούμενο να φανεί αν ο ασθενής είναι πρωταθλητής ή αγύμναστος. Μην ξεχνάμε πως η εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη σε νέους αλλά και σε ηλικιωμένους.

Το μηχάνημα λειτουργεί με το να θέτει ένα στόχο σφυγμών ο οποίος είναι το 220 μείον την ηλικία του ασθενούς. Αν κάποιος είναι πολύ γυμνασμένος θα φτάσει το 100% της δοκιμασίας, δηλαδή το 220 μείον την ηλικία του, σε δέκα με δεκατρία λεπτά για παράδειγμα. Αντίστοιχα κάποιος πολύ αγύμναστος, μπορεί να φτάσει το 100% της δοκιμασίας, δηλαδή το 220 μείον την ηλικία του, σε τρία με πέντε λεπτά φερ’ειπείν. Δεν εξετάζεται ο χρόνος αλλά το ποσοστό επιτυχίας. Ποσοστό επίτευξης της δοκιμασίας πάνω από 85% την κάνει διαγνωστική για να μπορεί ο καρδιολόγος να βγάλει το συμπέρασμα από την εξέταση.

Η καρδιά μας αποτελεί ένα όργανο-αντλία για τον οργανισμό μας, λαμβάνοντας όλο το μη οξυγονωμένο αίμα, περνώντας το από τους πνεύμονες για αποβολή διοξειδίου του άνθρακα και παραλαβή οξυγόνου και αποστέλλοντας το οξυγονωμένο πλέον αίμα στους ιστούς του οργανισμού μας. Το μυοκάρδιο όμως πέρα από αντλία, παραμένει ένα όργανο που και αυτό χρειάζεται οξυγόνωση.

Έτσι, παίρνει ένα μικρό τμήμα από το «καθαρό» αίμα που στέλνει με την αορτή στην περιφέρεια, και με ένα δίκτυο αγγείων που αγκαλιάζουν το μυοκάρδιο, τα στεφανιαία αγγεία, αιματώνει τον «εαυτό της». Αν υπάρχει κάποια στένωση ,αθηρωματική πλάκα ή θρόμβος στα στεφανιαία αγγεία που προκαλεί αποφρακτικά φαινόμενα μιλάμε για στεφανιαία νόσο. Το κατά πόσο είναι φραγμένο ένα αγγείο μετράται με ποσοστά. Αν για παράδειγμα ένα στεφανιαίο αγγείο είναι φραγμένο κατά 75%, ο ασθενής μπορεί να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα, χωρίς συμπτώματα, αφού η μικρότερη ποσότητα αίματος που καταφέρνει και περνάει από το αγγείο για να αιματώσει ένα τμήμα του μυοκαρδίου, του αρκεί. Όταν όμως ο οργανισμός ζορίζεται, ανεβαίνουν οι σφύξεις και αυξάνονται οι απαιτήσεις σε οξυγόνο, όπως συμβαίνει στην κόπωση, τότε εμφανίζονται προβλήματα. Αν λόγω ενός φραγμένου αγγείου όπως το παραπάνω, το μυοκάρδιο δεν αιματώνεται σωστά σε μία περιοχή, δηλαδή όπως λέμε ισχαιμεί, τότε έχουμε ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές αλλά και πιθανό πόνο(στηθάγχη λέμε τον πόνο της καρδιάς αφού ότι διψάει για αίμα πονάει και δεν εννοώ τους βρικόλακες)και βέβαια μεγάλο κίνδυνο για έμφραγμα και ότι αυτό συνεπάγεται(υψηλή θνησιμότητα).

Ταυτόχρονα, εξετάζεται η μεταβολή της πίεσης του ασθενή η οποία είναι απόλυτα φυσιολογικό να αυξηθεί μέχρι ενός σημείου. Αν δεν αυξανόταν η πίεσή μας, θα κάναμε δυο βήματα και θα λιποθυμούσαμε. Η υπέρμετρη αύξηση της πίεσης όμως, κατά την δοκιμασία κοπώσεως, μπορεί να σημαίνει υπέρταση, προδιάθεση για υπέρταση, και διερευνάται ξεχωριστά.

Συνολικά λοιπόν, έχει εξεταστεί η ανατομία της καρδιάς, η ηλεκτροφυσιολογία της και έμμεσα τα στεφανιαία αγγεία. Ή αλλιώς, έχουμε εξετάσει τη μηχανή του αυτοκινήτου από μέσα, έχουμε δει πως διοχετεύει την ενέργεια, και το βάζουμε και στην ανηφόρα για να διαπιστώσουμε ότι σίγουρα είναι εντάξει πριν την παράδοση! Ακόμα και αυτός ο ετήσιος έλεγχος δεν μας δίνει περίπου παρά 80% ευαισθησία για την στεφανιαία νόσο (δηλαδή ανιχνεύει τους 80 περίπου από τους 100 που έχουν πρόβλημα με τα αγγεία που αρδεύουν με αίμα την καρδιά, εξέταση με 100% ακρίβεια επιτυγχάνεται μόνο με την στεφανιογραφία). Αν μη τι άλλο όμως, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε την υγεία μας.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, Ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Μία φορά το χρόνο, από μικρά παιδάκια μέχρι ηλικιωμένα άτομα καλό είναι να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις και καρδιολογικό έλεγχο, όπως είναι η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες. Είναι το πολύ μία ώρα από τη ζωή μας ετησίως και είναι για να έχουμε χρόνια πολλά αλλά και καλά. Γιατί το προλαμβάνειν είναι μακράν καλύτερο από το θεραπεύειν…

Στην υγειά σας…

Φιλαράκια μου καλά, πριν από 8-9 χρόνια πέρασα μια δύσκολη βραδιά έχοντας έναν έντονο πόνο στο στήθος. Αν και ήπια νερό, έφαγα ψωμάκι μπας και φύγει αυτό που αισθανόμουν στο στήθος (σαν να μου έχει “κάτσει” κάτι) δεν άλλαζε τίποτα, ο πόνος παρέμενε πόνος συνοδευόμενος από έντονη δυσφορία. Συνήλθα μετά από 20 λεπτά περίπου.
Έναν χρόνο μετά πήγα τη μητέρα μου με έμφραγμα στο νοσοκομείο όπου την άκουσα να περιγράφει ακριβώς τα συμπτώματα που αντιμετώπισα κι εγώ εκείνο το βράδυ. Από τότε δεν έφυγε από το μυαλό μου αλλά δεν έκανα τις σχετικές πλήρης εξετάσεις παρά μόνο πριν από 2 χρόνια με αφορμή το άρθρο του DrJekyl…
Και να σκεφτεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια στο ετήσιο checkup που οργανώνει η εταιρεία μου, στο ηλεκτροκαρδιογράφημα πάντοτε μου βρίσκουν κάτι και μου σημειώνουν: “χρήζει περαιτέρω κλινικής εξέτασης”. Κάθε φορά λοιπόν πήγαινα σε καρδιολόγο με τις εξετάσεις στα χέρια και μου έλεγε: δεν έχεις τίποτα, το μόνο που έχεις είναι άγχος.

Όμως εμένα δε μπορεί να μου φύγει από το μυαλό εκείνη η δύσκολη βραδιά και κάθε φορά που βγαίνουμε βόλτα στα βουνά παίρνω προληπτικά ένα salospir (κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, ίσως είναι και βλακεία).
Έτσι έχω αποφασίσει τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια να κάνα ένα πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, τον οποίο για πρώτη φορά έκανα πρόπερυσι στη Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Έχει έρθει η ώρα για τον δεύτερο.

Τη Δευτέρα θα πάω να ρωτήσω πάλι για το κόστος και τη διαδικασία με αφορμή τη περιπέτεια μου αλλά και την ευτυχώς άσχετη του φίλου μας του @MoNiker. Αν θυμάμαι καλά η συμμετοχή ήταν 10 € για το triplex και άλλα 10 € για το τεστ κοπώσεως. Πως θα σας φαινόταν να οργανώναμε κάτι ομαδικό;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το triplex και το τεστ κοπώσεως δεν εξασφαλίζουν ότι θα εντοπίσουν το πρόβλημα 100%, το ποσοστό επιτυχίας τους είναι περίπου 82%. Διάβασα κάπου όμως πως στη χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 2000 άτομα τα οποία είχαν άγνοια ότι έχουν καρδιολογικό πρόβλημα. Φανταστείτε να είχαν γλιτώσει οι 1600. Επίσης είναι σημαντικές εξετάσεις γιατί εκτός από ένα πιθανό έμφραγμα ανιχνεύουν και άλλες παθήσεις όπως την αρτηριακή υπέρταση (η οποία δεν έχει κανένα σύμπτωμα) αλλά και κάποιες επικίνδυνες αρρυθμίες όπως είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία.

4 Likes

Θα κοιταξω και γω κοστος κτλ. και θα το δουμε.Σιγουρα παντως το επομενο διαστημα θα το κανω οποτε μεσα να παμε παρεα :ok_hand:

Ωραίο άρθρο. :+1:

Εκανα υπερηχο ( αυτο ειναι το τριπλεξ αν καταλαβα καλα) πριν απο περιπου 3 χρονια Εχω και μια προδιαθεση για υπερταση (περνω χαπι) Τεστ κοπωσεως δεν εχω κανει
Πρεπει να ξανακανω Μεσα λοιπον!

Να ρωτήσω κάτι, κατά την διάρκεια του τεστ κοπώσεως επιτρέπεται το τσιγάρο? :stuck_out_tongue:
Το τελευταίο πρέπει να το έκανα πριν κάνα χρόνο αλλά αν το κανονίσετε count me in

Παπουδια ρπστμ… ακου με τι ασχολουνται.

Ρορυ ποτε θα παμε να κανουμε κανα αλματακι στο πιστακι εμεις τα νεουδια ρε φιλε

Count me in too (σε όλα μέσα είμαι ο πστης :kissing_closed_eyes: ).

Ενημερωτικα να πω οτι σημερα εκανα εκτακτως το τεστ κοπωσεως και υπερηχο μιας και εχουμε τα μεσα :kissing_heart: και ολα καλα ταυρος λεμε :sunglasses:

3 Likes

Έτσι είναι οι οδηγοί husqvarna!
Ταύροι!
Θέλει πολλά @ρχιδι@ για να τα οδηγήσεις!

1 Like

Δυο…αρκουν!!! :joy::joy:

Γιατί του το χαλάς τώρα;

1 Like

tumblr_mo7eudFtFX1rcdfc0o1_r2_500

1 Like

Test Pap πότε θα κανονίσουμε να κάνουμε;; :stuck_out_tongue:

5 Likes

Καλό :joy:

Αξίζει παράσιμο

:grin::rofl:

1 Like

:joy: