Υπνόσακος

Βρήκα μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη σωστή επιλογή του υπνόσακου. Τις αντέγραψα και σας τις παραθέτω:

ΜΕΓΕΘΟΣ

Υπάρχουν 3 ειδών βασικά μεγέθη υπνόσακων: α΄) Μονός, β΄) Ημί-διπλος, γ΄) Διπλός. Όμως, πολλοί κατασκευαστές, παρέχουν την δυνατότητα 2 ίδιοι μονοί υπνόσακοι να “ενώνονται” (μέσω φερμουάρ), δημιουργώντας 1 διπλό.
Επίσης, ίδιου μεγέθους υπνόσακοι διαφέρουν ως προς το μήκος, το πλάτος, το βάρος, τον όγκο, το εάν διαθέτουν (αποσπώμενη ή μη) κουκούλα ή όχι, κ.α.

–> Κατά την επιλογή υπνόσακου, ο οποίος θα μεταφερθεί αναγκαστικά εντός σακιδίου (backpack), το βάρος και ο όγκος του παίζει ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο!
–> Κατά την επιλογή χειμερινών υπνόσακων, η κουκούλα αποτελεί βασική προϋπόθεση!

ΣΧΗΜΑ

Υπάρχουν 2 ειδών βασικά σχήματα υπνόσακων: α΄) Μούμιας (mummy) και β΄) Ορθογώνιος. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο “αγκαλιάζει” το σώμα μας ο εκάστοτε υπνόσακος, άρα και αφήνει λιγότερα διάκενα μεταξύ αυτού και του σώματος, τόσο πιο ζεστός χαρακτηρίζεται.

–> Κατά την επιλογή χειμερινών υπνόσακων, το σχήμα μούμιας αποτελεί βασική προϋπόθεση!

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ

Υπάρχουν 2 ειδών βασικά υλικά γέμισης υπνόσακων: α΄) Συνθετικό και β΄) Πούπουλο.

 1. Συνθετικό (synthetic)
  (+) Χαμηλό κόστος απόκτησης, αλλά και συντήρησης.
  (+) Ανθεκτικό στην υγρασία, προσφέρει (σχετική) μόνωση ακόμη και όταν βραχεί.
  (+) Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης.
  (-) Μικρότερος λόγος εγκλωβισμού θερμότητας προς βάρος υλικού.
  (-) Μέτρια συμπιεστότητα, σεβαστό βάρος.
  (-) Μικρότερη διαχρονικότητα απόδοσης, καθότι οι συνθετικές ίνες “σπάνε”, ανεξαρτήτως άριστης χρήσης – συντήρησης – φύλαξης.

 2. Πούπουλο (down)
  (+) Καλύτερος – μεγαλύτερος λόγος εγκλωβισμού θερμότητας προς βάρος υλικού.
  (+) Μέγιστη συμπιεστότητα, ελάχιστο βάρος.
  (+) Διαχρονικότητα απόδοσης, με βασική προϋπόθεση την ορθή χρήση – συντήρηση - φύλαξη.
  (-) Υψηλό κόστος απόκτησης, αλλά και συντήρησης.
  (-) Απώλεια απόδοσης όταν υγρανθεί, μεγάλη διάρκεια στεγνώματος όταν βραχεί.
  (-) Ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης (ειδικά απορρυπαντικά πλύσης, οριζόντιος τρόπος απλώματος – στεγνώματος και ποτέ στεγνωτήριο) και φύλαξης (το δυνατόν λιγότερο ασυμπίεστο, ποτέ κρεμασμένο).

–> Ξεκινάμε πάντα με ένα συνθετικό υπνόσακο (φθηνότερη επιλογή) και όταν αποκτήσουμε ολοκληρωμένη άποψη - εμπειρία, καταλήγουμε πάντα σε έναν πουπουλένιο (ακριβότερη επιλογή), εκτός και εάν δεν το επιτρέπουν οι συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες χρήσης του, όπως η υψηλή υγρασία.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Υπάρχουν 5 ειδών βασικοί χαρακτηρισμοί υπνόσακων:

 • 1 εποχών (καλοκαιρινός): Θερμοκρασία από 10°C και άνω.
 • 2 εποχών: Θερμοκρασία από 10°C έως 0°C.
 • 3 εποχών: Θερμοκρασία από 0°C έως -10°C.
 • 4 εποχών (χειμερινός): Θερμοκρασία από -10°C έως -20°C.
 • 5 εποχών (ειδικός): Θερμοκρασία από -20°C και κάτω.

Γενικότερα, για τις θερμοκρασίες ισχύουν τα κάτωθι:

 • Μέγιστη Θερμοκρασία (Max Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία ο άντρας αναφοράς μπορεί να κοιμηθεί χωρίς υπερβολική εφίδρωση (άνευ κουκούλας, με φερμουάρ ανοιχτό και τους βραχίονες εκτός του υπνόσακου).
 • Άνετη Θερμοκρασία (Comfort Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία η γυναίκα αναφοράς μπορεί να κοιμηθεί εντός υπνόσακου άνετα και σε χαλαρή στάση.
 • Ελάχιστη Θερμοκρασία (Limit Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία ο άντρας αναφοράς μπορεί να κοιμηθεί εντός υπνόσακου για 8 συνεχόμενες ώρες, σε εμβρυακή στάση, χωρίς να ξυπνήσει.
 • Οριακή Θερμοκρασία (Extreme Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία η γυναίκα αναφοράς μπορεί να παραμείνει (όχι κοιμηθεί) εντός υπνόσακου για 6 ώρες χωρίς να πεθάνει (αν και τα κρυοπαγήματα είναι πιθανά).

Ο χαρακτηρισμός των θερμοκρασιακών επιπέδων, προκύπτει από το πρότυπο EN13537 . Ως άντρας αναφοράς, χαρακτηρίζεται αυτός, ο οποίος είναι 25 χρονών, 1,73m ύψος και 73Kg, ενώ ως γυναίκα αναφοράς χαρακτηρίζεται αυτή, η οποία είναι 25 χρονών, 1,60m ύψος και 60Kg. Και στις 2 περιπτώσεις αναφερόμαστε σε άτομα απολύτως υγιή, μέτρια κουρασμένα, καλά σιτισμένα - ενυδατωμένα και χωρίς να έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή ουσίες.

ΟΜΩΣ, για όσους βρίσκονται κυρίως στην ύπαιθρο, υφίσταται διαφορά μεταξύ της ΜΕΤΡΗΣΙΜΗΣ θερμοκρασίας (όπως την καταγράφουν τα θερμόμετρα) και της ΑΙΣΘΗΤΗΣ θερμοκρασίας (όπως την αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα).
Αναλυτικότερα, όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 27°C και η σχετική υγρασία υπερβαίνει το 40%, τότε συνυπολογίζεται ο δείκτης θερμότητας (heat index), με αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να αισθάνεται υψηλότερη θερμοκρασία (από αυτή που δείχνει το θερμόμετρο). Όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 10°C και η ταχύτητα του ανέμου υπερβαίνει τα 5km/h, τότε συνυπολογίζεται ο δείκτης ψυχρότητας (wind chill), με αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να αισθάνεται χαμηλότερη θερμοκρασία (από αυτή που δείχνει το θερμόμετρο).
Η μετρήσιμη από την αισθητή θερμοκρασία μπορεί να ΔΙΑΦΕΡΕΙ από 1°C έως και 10°C (στον Ελλαδικό χώρο και αναλόγως των συνθηκών), με μέσο όρο διαφοράς τους 5°C.

–> Η θερμοκρασία ΔΕΝ αποτελεί ακριβή και απόλυτο μέγεθος επιλογής υπνόσακου! Παρ’ όλα αυτά και εάν θέλουμε να απλοποιήσουμε (υπερβολικά) τα πράγματα (σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες) επιλέγουμε υπνόσακο, ο οποίος θα έχει Comfort Temp (man or woman, ανάλογα) κατά μέσο όρο 5 βαθμούς χαμηλότερους της ελάχιστης εκτιμώμενης θερμοκρασίας περιβάλλοντος που θα διανυκτερεύσουμε!
–> Είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξουμε έναν πιο ζεστό - χειμερινό υπνόσακο των συνθηκών (όπου ανοίγοντας κατά περίπτωση και περίσταση το φερμουάρ επιτυγχάνουμε επιθυμητή θερμοκρασία), παρά έναν πιο κρύο - καλοκαιρινό.

ΣΥΝΔΥΑΖΟΜΕΝΑ

Το βασικότερο συνδυαζόμενο στοιχείο με τον υπνόσακο, είναι τα ισοθερμικά εσώρουχα (isotherm underwear). Και αυτό διότι σε χαμηλές και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, τα ισοθερμικά εσώρουχα έχουν (σχεδόν) την ίδια “βαρύτητα” με τον υπνόσακο.
Τα είδη των ισοθερμικών εσωρούχων, τα χαρακτηριστικά και τα βασικά στοιχεία επιλογής των, είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο.

Ένα, εξίσου σημαντικό συνδυαζόμενο στοιχείο με τον υπνόσακο, είναι το υπόστρωμα (mat). Το εκάστοτε υπόστρωμα, εξυπηρετεί 2 κυρίως σκοπούς:

 1. Την “μόνωση” μεταξύ υπνόσακου και εδάφους (κατά τους χειμερινούς μήνες).
 2. Την άνεση κατά την διάρκεια του ύπνου (κατά τους χειμερινούς, αλλά και καλοκαιρινούς μήνες).
  Τα είδη των υποστρωμάτων, τα χαρακτηριστικά και τα βασικά στοιχεία επιλογής των, είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο επίσης.

Ένα ακόμη συνδυαζόμενο στοιχείο είναι το ειδικό σεντόνι υπνόσακου (liner). Το εκάστοτε σεντόνι, εξυπηρετεί 2 κυρίως σκοπούς:

 1. Την επιπλέον μόνωση, μεταξύ σώματος και υπνόσακου.
 2. Την μη άμεση επαφή του σώματος με τον υπνόσακο, άρα και την λιγότερο συχνή ανάγκη πλύσης αυτού.

Τέλος, ένα ακόμη συνδυαζόμενο στοιχείο είναι το μαξιλάρι (pillow), συνήθως αυτοφούσκωτο, εάν ο υπνόσακος δεν έχει ενσωματωμένο ή εάν αυτό δεν μας καλύπτει.

ΛΟΙΠΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το υλικό καλύμματος του υπνόσακου, ο βαθμός αδιαβροχοποίησης, ο συντελεστής διαπνοής ανά μονάδα επιφανείας, τα πιστοποιητικά που φέρει, κ.α., είναι σαφώς σημαντικά στοιχεία, αλλά όχι για entry / medium level campers…

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Ο εκάστοτε υπνόσακος αποτελεί το Α και το Ω στον εξοπλισμό camping και ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Εξάλλου, σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιοι διαθέτουν – χρησιμοποιούν μόνον υπνόσακο + ισοθερμικά + υπόστρωμα και όχι σκηνή. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, η επιλογή του δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Δεν υπάρχει ο ιδανικός υπνόσακος για όλες τις περιπτώσεις – συνθήκες – χρήσεις. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, συστηματικοί campers διαθέτουν άνω τους 1 υπνόσακου, τους οποίους χρησιμοποιούν κατά περίπτωση και περίσταση.
Και για αυτό το προϊόν ισχύει ότι: α΄) Ότι πληρώνεις, παίρνεις και β΄) Το φθηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνουν όμως τον κανόνα.

Κορυφαίοι κατασκευαστές υπνόσακων (αλφαβητικά), είναι: Mammut, Marmot, Mountain Hardware, Rab, Rei, Sierra Designs.

Πηγή: https://www.e-camping.gr/forum?view=topic&catid=46&id=10316

1 Like

Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο Στεφανε.

Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι για τα πουπουλενια οτι δε πρεπει να τα κρεμας. Ενα χρονο τωρα το δικο μου το φυλασσω απλωμενο στην ντουλαπα για να μην ειναι συμπιεσμενο αλλα κρεμασμενο.

Οπως λεει και ο ανρθωπος που το εγραψε, για να κανεις εναν καλο υπνο ειναι παρα πολλοι οι παραγωντες. Η κουραση ειναι βασικος παραγοντας, το αν αν και ποσο εχεις φαει και εχεις πιει κλπ
Μπορει να εχεις τον καλητερο υπνοσακο και να κρυωσεις. Δε φταιει ο υπνοσακος.

Πολυ σημαντικα ειναι και τα υποστροματα και τα ισοθερμικα που θα πρεπει να εχουμε μαζι οπως λέει

Εγώ έχω πάρει ένα πολύ λεπτό -υποτίθεται ποιοτικό- φουσκωτό στρώμα με τη σκέψη ότι θα είμαι στον “αέρα” και δεν θα έχει καμία επαφή το σώμα μου με την υγρασία. Δε ξέρω αν είναι σωστή η σκέψη μου ή τελικά έπρεπε να έχω πάρει ένα καλό υπόστρωμα…

Οταν πηρα υποστρωμα στην πολο μου ειχαν πει οτι τα αυτοφουσκωτα υποστρωματα ειναι καλητερα γιατι εχουν υψηλοτερο δεικτη αντιστασης στο κρυο. Το υφασμα τους. Στην διαπεραστηκοτητα. Τα φουσκοτα ειναι απλο λαστιχο. Ναι μεν ο αερας που εγκλωβηζουν μονωνει αρκετα αλλα περναει το κρυο απο τα τοιχοματα.

Τωρα ολα αυτα ειναι σχετικα

1 Like

Πολύ σημαντικό. Ένα καλό σετ ισοθερμικά μπορεί να κάνει τρομερή διαφορά.

Εγώ έχω ένα φτηνό το οποίο είναι φτιαγμένο από πλαστικό σαν αφρολέξ. Ελάχιστα βοηθάει στην άνεση αλλά στο κρύο κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Δεν είχα δοκιμάσει να κοιμηθώ χωρίς αυτό μέχρι στο περασμένο ΣΚ που την πέσαμε στα πλακάκια σε ένα ξωκλήσι στο Λάδωνα. Έκατσα 10 λεπτά χωρίς υπόστρωμα και ένοιωθα το κρύο από τα πλακάκια να με παγώνει. Φυσικά σηκώθηκα και έβαλα το υπόστρωμα. Από εκεί και πέρα δεν ένοιωσα τίποτα.
Όταν κοιμάσαι στο χώμα μεγαλύτερη σημασία έχει να μπορεί να κρατήσει την υγρασία, γιατί από μόνο του το χώμα έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή του περιβάλλοντος. Αν και μόνο με σκηνή το έχω χρησιμοποιήσει (παίζει τεράστιο ρόλο και ο πάτος της σκηνής), δεν με έχει προδώσει ποτέ και πάντα κρύωνα, όταν κρύωνα, στο μέρος του σώματος που δεν ακουμπάει στο έδαφος.

Κι αυτό πολύ σημαντικό και οι περισσότεροι το ξεχνάμε. Εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιώ κάποιο ρούχο ή ότι μπορώ να βρω, αλλά φυσικά πολλές φορές με έχει παιδέψει-προδώσει κι έχω κάνει άσχημο ύπνο γιατί δεν έχω μαξιλάρι.

Αυτό με το μαξιλάρι μεγάλη αλήθεια και το ξεχνάμε ή υποτιμούμε σχεδόν όλοι μας!

Με τρια ευρω στα τζαμπο περνεις φουσκοτο. Το εχω 3-4 χρονια. Χαμπαρι δε περνει

Σωστοςςςςςςς Το ιδιο εχω και γω
Γενικα δεν εχω-ποτε δεν ειχα σωστο εξοπλισμο κατασκηνωσης Και την παλευα με οτι ειχα-εχω αφου ποτε ευτυχως δεν μου χρειαστηκε κατι παραπανω:
Σκηνη που δεν ειναι αδιαβροχη (ισως καποτε να ηταν , δεν ξερω), σλιπιγκ μπαγκ του 50αρικου, στρωμα υπνου φουσκωτο (αυτα τα πανβαρα που κανεις σουπερ υπνο), ισοθερμικα της προκοπης δεν εχω, κατσαρολικα και συμπραγκαλα δεν εχω κλπ
Πρεπει το ξερω καποια στιγμη να αρχισω να τα ακουμπαω για σωστο εξοπλισμο

1 Like

Η καλύτερη και φθηνότερη περίπτωση ΚΑΛΟΥ υπνόσακου (μάλλον) είναι αυτός που παρήγγειλα χθες. POLO CONDOR 300 με comfort zone -6 και Limit zone -13, οπότε και 5 για να μη πω και 10 βαθμούς να “κλέβει” πιστεύω πως είναι ΟΚ. Διαστάσεις συσκευασμένο 37x21 (ανεκτά) και τιμή γύρω στα 55€.
Με τέτοια χαρακτηριστικά συνήθως ξεπερνάνε τα 120€. Το μόνο πρόβλημα είναι πως είναι discontinued οπότε όπου τον βρει κανείς.

Από πού τον πήρες Στέφανε;

Από ένα skroutzo-μάγαζο: https://www.athletix.gr/outdoor/913014-polo-ypnosakos-condor-300

Εγώ το πήρα 60,30€ με δωρεάν ταχυδρομικά γιατί στο Chat ήταν ευγενέστατοι και πραγματικά τους ζάλισα οπότε τα 4,00€ της διαφοράς τους τα χαλάλισα!

Το έχω βρει και εδώ 53,00€ + 3,00€ μεταφορικά: http://www.thewall.gr/shop/polo-condor-300.html

1 Like

Ευχαριστώ :+1:

Κατα 99,9% τον εχει ο Λαμπρος αυτον τον υπνοσακο και ειναι δοκημασενος. Εχει μηνει πολυ ευχαριστημενος και η τιμη του ειναι πολυ καλη

1 Like

Μακάρι. Κάποτε η Polo ήταν η αγαπημένη εταιρεία μου. Σε μια εποχή που υπήρχε έντονη ξενομανία έφτιαχνε καταπληκτικά πράγματα και ήταν σχεδόν μυστικό ότι ήταν Ελληνική για να ψωνίζει ο κόσμος. Έχω ακόμη κάποια μικρά σαμάρια από το 1991…

Λυπήθηκα που έμαθα πως άρχισε να αντικαθιστεί τα προϊόντα της από τρίτους προμηθευτές. Παγκοσμιοποίηση λέγεται…

Να το παρω που ειναι και κοντα αν τον εχει δηλαδης για πειτε

http://merimna-psihis.com/index.php?route=product/product&product_id=6658&ref=bestprice.gr

Εγω δε θα το επαιρνα. Και γενικα τα της τελευτεας στιγμης ειναι λιγο καπως. Αλλα απο το τιποτα.

Αν εχεις χρονο πηγενε μια απο την Polo εχει εναν σακο στα 40 με 50 αν θημαμε καλα που ειχε καλα χαρακτηριστικα

Συσκευασία : Σε Σάκο Διαστάσεων 28cm Χ 44cm

Είναι ακριβώς ίδιος με τον δικό μου… Γουρούνι, δεν ξέρεις που να τον βολέψεις…

αρα ειναι καλος μεν αλλα μεγαλος οκ γιατι του τηλ. και τον εχει

Σόρυ, εννοούσα σε διαστάσεις… Δεν είναι ίδια μάρκα οπότε δεν ξέρω αν είναι καλός

στο σαιτ τους στον καταλογο εχει τον ιδιο στα 42 ευρω παντως θα δω μηπως παω απο εκει