Toponavigator για Adroid - Γνώμη **

Ετικέτες: #<Tag:0x00007fe5bdcadf50> #<Tag:0x00007fe5bdcade60> #<Tag:0x00007fe5bdcadd98>

Πρόκειται για μία εφαρμογή από την Ανάβαση που προορίζεται για χρήση στα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν Android.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις, η free και η extreme. Η πρώτη είναι διαθέσιμη δωρεάν από το PlayStore ενώ για να προμηθευτούμε την πλήρης θα πρέπει να αγοράσουμε μία άδεια από το κατάστημα της Ανάβασης.

Η δωρεάν έκδοση TopoNavigator Free βασίζεται σε μια ισχυρή μηχανή διαχείρισης χαρτών και δεδομένων και πλοήγησης ( Ταχύτερη & Συντομότερη διαδρομή), ενώ το TopoNavigator Extreme έχει επιπλέον πρόσβαση στους χάρτες TopoNavigator (στην free προσφέρονται χάρτες από τρίτους που διατίθεται δωρεάν όπως Google Maps κ.α.) για την Ελλάδα και προσφέρει επιπλέον 4 προφίλ πλοήγησης, δηλ. SUV, 4×4, Extreme και Πεζοπορικό (πηγή).

Ένα σημαντικό μειονέκτημα που έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ότι για να δεις του χάρτες και να πλοηγηθείς σε αυτούς θα πρέπει να έχεις σύνδεση στο δίκτυο. Μπορείς βέβαια να σχεδιάσεις την διαδρομή σου από το σπίτι και να κατεβάσεις και τους χάρτες που την αφορούν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αν βρεθείς σε ένα σημείο που δεν έχεις σήμα και αναγκαστείς να αλλάξεις την διαδρομή σου, απλά την πάτησες. Δεν μπορείς να έχεις πλοήγηση και δεν μπορείς να έχεις χάρτες αν δεν έχεις σύνδεση στο δίκτυο. Και θα μου πείτε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Νομίζω ότι μου συμβαίνει σχεδόν σε κάθε βόλτα. Είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα πιστά και να μην παρεκκλίνεις ποτέ, τουλάχιστον για μένα.

Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν είσαι σαν κι εμένα και ακολουθείς πάντα πιστά το πρόγραμμά σου. Καλά θα κάνεις να έχεις τουλάχιστον 64GB κάρτα γιατί οι χάρτες θα σου φάνε ποοολλυυυύ χώρο. Οι χάρτες, είτε μιλάμε για τους δωρεάν είτε για της Ανάβαση, είναι στην ουσία εικόνες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρος του χάρτη και για κάθε zoom, το κινητό σου κατεβάζει μια εικόνα. Φαντάσου πόσες εικόνες πρέπει να κατεβάσεις, πολλές - πάρα πολλές! Οπότε αν δεν έχεις κατεβάσει τους χάρτες καλά θα κάνεις να έχεις ένα πακέτο δεδομένων με πολλά GB και μία κάρτα αποθήκευση η οποία να έχει αρκετό διαθέσιμο χώρο.

Ας υποθέσουμε όμως και πάλι ότι κατεβάζεις ότι υπάρχει και έχεις κάνει τα κουμάντα σου και δεν πρόκειται να αποκλίνεις από την διαδρομή σου. Λοιπόν ίσως και πάλι απογοητευτείς όταν ανακαλύψεις ότι, τουλάχιστον στην έκδοση τελευταία έκδοση 4.0.7 της εφαρμογής, υπάρχει κάποιο bug το οποίο κάποιες φορές απλά δεν σου δείχνει τα αποθηκευμένα tiles του χάρτη. Ευτυχώς ακόμα κι έτσι φαίνεται η διαδρομή που έχεις σχεδιάσει και μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις αυτήν. Κάτι σαν την παρακάτω εικόνα.

Όσον αφορά τις διαδρομές και την πλοήγηση που υποστηρίζει ότι προσφέρει η Ανάβαση, ελπίζω να μην έχεις τίποτα συνηθισμένο στο μυαλό σου όπως να σου δίνει οδηγίες που να στρίψεις κλπ. Το μόνο που βλέπεις είναι μία έντονη γραμμή στον χάρτη που θα πρέπει να έχεις το νου σου ώστε να μένεις πάνω της. Ως χρόνια χρήστης ενός πεζοπορικού Garmin με την μηχανή, έχω συνηθίσει σε αυτό. Πάντα έφτιαχνα το track μου και το ακολουθούσα. Βέβαια καταλαβαίνω ότι αυτό δεν λέγεται πλοήγηση και σίγουρα κάποιοι θα δυσκολεύονται πολύ να το κάνουν αυτό, σκέψου ότι για κάποιους είναι δύσκολο ακόμα και όταν του δείχνεις βελάκια - πόσο μάλλον όταν πρέπει να ακολουθούν μια γραμμή πάνω στην οθονούλα του κινητού ενώ οδηγούν σε χωματόδρομους. Το καλό είναι ότι μπορείς να χρωματίσεις την γραμούλα με διάφορα ωραία χρωματάκια για μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Αναζήτηση! Όλα ωραία και καλά (νοτ) αλλά για να μπορέσεις να φτιάξεις την διαδρομή σου θα πρέπει πρώτα να βρεις τα σημεία εκκίνησης και προορισμού. Καλά θα κάνεις αυτά να είναι κάποιος οικισμός, πόλη ή χωριό. Η αναζήτηση δεν βρίσκει σημεία ενδιαφέροντος. Έτσι αν πχ θες να πας στην αλπική λίμνη στην Βερλίγκα τότε θα πρέπει να βρεις τον δρόμο σου μέχρι το κοντινότερο χωριό και από εκεί θα την βρεις την άκρη, ρώτα και κανά άνθρωπο, έχε το νου σου στις ταμπέλες κλπ. Ενδιαφέρον ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε, όχι τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις που θα περίμενες.

Λοιπόν θα μπορούσα να συνεχίσω. Έχω εντοπίσει και άλλα πραγματάκια σχετικά με την χρηστικότητα αυτής της εφαρμογής, αλλά νομίζω δεν έχει νόημα. Είπα αρκετά. Και αν περιμένεις να σου προτείνω εναλλακτική, δυστυχώς δεν έχω. Ελπίζω να μπορείς να μου προτείνεις εσύ κάτι άλλο, αν και νομίζω ότι δεν πρόκειται να βρεις - όχι τουλάχιστον με την ποιότητα των χαρτών της Ανάβαση.

ΣΗΜ: Το παρόν γράφτηκε για την έκδοση 4.0.7 της εφαρμογής

5 Likes